
Przedszkolaki z grupy II pod okiem wychowawczyni rozwijają swoje kulinarne zdolności. Po sałatce owocowej przyszła pora na zrobienie soku, który jest równie smaczny i bogaty w witaminy.
W czwartek 5 października dzieci na zajęciach praktycznych nauczyły się, jak zrobić pyszny sok. Wychowawczyni, pani Izabela Koczwarska, przyniosła do przedszkola urządzenie, które wzbudziło spore zainteresowanie. Pełne ciekawości przedszkolaki z wielką ochotą przystąpiły do mycia jabłek i marchewek. Następnie pokrojone na cząstki owoce i warzywa wrzucały do sokowirówki. Każdy miał okazję sprawdzić, czy trudno jest obsługiwać przyniesioną przez ciocię Izę maszynę. Dzieci radziły sobie doskonale i wspólnie zrobiły soki o trzech smakach: marchwiowy, jabłkowy i marchwiowo-jabłkowy. Najpierw mali producenci oglądali i porównywali ich barwy, a później przeszli do najprzyjemniejszej części zajęć, czyli do degustacji.
Tym razem, podobnie jak na poprzednich zajęciach kulinarnych, wszystko się udało. Własnoręcznie zrobiony sok bardzo dzieciom smakował, a obsługa sokowirówki okazała się całkiem łatwa. Przedszkolaki z grupy II miały dużo radości z wykonanej pracy.
Tym razem, podobnie jak na poprzednich zajęciach kulinarnych, wszystko się udało. Własnoręcznie zrobiony sok bardzo dzieciom smakował, a obsługa sokowirówki okazała się całkiem łatwa. Przedszkolaki z grupy II miały dużo radości z wykonanej pracy.